Міксер відомий практично будь-якій господині, оскільки перші прості моделі цього приладу були поширені ще за радянських часів. Блендер є удосконаленим варіантом міксера, і з'явився він на ринку порівняно недавно. Назви цих приладів взяті від англійських слів, значення яких майже ідентичні: змішувати і виготовляти суміш. Насправді ж міксер і блендер - абсолютно різні пристрої, які відрізняються різною функціональністю і використовуються в різних ситуаціях.
Робочим елементом блендера є гострі сталеві леза, що обертаються. Завдяки такій конструкції блендер легко подрібнює фрукти й овочі, його можна використовувати для колення льоду, горіхів або сухарів.
Подрібнювальна здатність залежить від потужності приладу, крім того, блендери бувають ручного та стаціонарного типу.
Ручний блендер схожий на міксер, оскільки складається з ручки з кнопками керування й насадки зі сталевими лезами, яку занурюють у ємність. Деякі моделі мають у комплекті особливу чашу для шаткування продуктів або додаткову насадку — вінчик для збивання рідин.
Стаціонарний блендер — це корпус із місткістю, всередині якої розміщені обертові сталеві ножі. Щоб скористатися таким приладом, треба помістити необхідні продукти в склянку, закрити його кришкою, увімкнути блендер на заданій потужності, після чого інгредієнти будуть подрібнені за кілька секунд.
Як і будь-який прилад, блендер має деякі переваги та вади.
Його переваги:
- подрібнює сирі, варені фрукти й овочі, а також тверді продукти;
- має високу швидкість;
- здатний подрібнити продукти до однорідної консистенції;
- за наявності додаткових насадок здатний виконувати безліч дій.
Браки:
- змішані продукти позбавлені легкості;
- завдяки високим швидкостям блендер швидко нагрівається і часто вимагає перерви в роботі;
- видає гучний шум;
- заглибний тип може подрібнити лише певну частину продуктів, тому його потрібно постійно спрямовувати.
Відмінність міксера від блендера полягає в тому, що перший забезпечує перемішування продуктів завдяки обертовим віночкам, виготовленим із міцного металу.
Такий прилад дає змогу змішувати та збивати рідкі продукти, тому його використовують для збивання яєць, вершків, кремів, тіста та приготування коктейлів.
Міксери розрізняються за рівнем продуктивності, і також діляться на ручні та стаціонарні прилади.
Ручний міксер — прилад із ручкою та насадкою у формі вінчика. Під час роботи його занурюють у ємність із продуктами. Він прекрасно підходить для збивання та змішування рідких інгредієнтів, проте з твердішими компонентами цей пристрій не впорається.
Стаціонарний міксер — так само, як і блендер, складається з ємності, поставленої на корпус із кнопками керування. Його використовують у тих самих випадках, що й ручний міксер, різниця лише у зручності, оскільки такий прилад звільняє руки.